Wszystko o szynce
Wszystko o szynce
Aby w pełni wykorzystać walory szynki iberyjskiej, delektować sięjej smakiem, konieczna jest wiedza o jej przechowywaniu, o tym jak ulokować i jak kroić ale również trzeba poznać różnice pomiędzy tak wieloma gatunkami szynek, ich jakością i innymi cechami jakże ważnymi dla najcenniejszego produktu gourmet w Hiszpanii.

Wartości odżywcze szynki iberyjskiej de bellota

Wartości smakowe szynki iberyjskiej jako produktu gourmet są wysoko cenione zarówno na poziomie krajowym w Hiszpanii jak i międzynarodowym, ale istnieją też jej inne walory mniej znane dla większości jej miłośników. Chodzi tu o wartości odżywcze szynki iberyjskiej de bellota(żywionej żołędziami), są one elementem dodającym tego radzojawi szynki maksymalną wartość w porównaniu do innych szynek.
 
Na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci przeprowadzono mnóstwo badań w dziedzinie różnic w wartościach odżywczych między szynką iberyjską de bellota i innymi szynkami. Jest to bardzo ważne, ponieważ już na podstawie pierwszych wyników tych badań nad szynką iberyjską de bellota udowodniono że szynka iberyjska de bellota ma całkowicie inne wartości odżywcze niż jakakolwiek inna szynka iberyjska czy pochodząca od białych świń.
 
Do tego przyczynia się jakże ważny sposób żywienia otrzymany przez świnie iberyjskie podczas ich tuczenia na górskich, dębowych pastwiskach montanera. Tak naprawdę jeśli cokolwiek wpływa tą wysoką jakość szynki iberyjskiej de bellota jest to żywienie świń na bazie żołędzi i innych roślin i korzonków z dębowych lasów górskich dehesa, jakość która odzwierciedla się w aromacie, smaku i wielu wartościach odżywczych.
 
Wśród jakże licznych wartości odżywczych szynki iberyjskiej wymienia się zawartość białka i tłuszczu, obecnych oczywiście w każdej szynce, jednakże w przypadku szynki iberyjskej de bellota są one najwyższej jakości. Jakości, której podstawą jest stężenie aminokwasów w każdym gramie białka, które w przypadku szynnki iberyjskiej de bellota jest o wiele wyższe niż u innych rodzaji szynek.
 
Informacja składników odżywczych szynki iberyjskiej Na każde 100 gram
Wapń 27,08 mg
Węglowodany 0,10 g
Energia 375 Kcal
Fosfor 157,5 mg
Tłuszcze 22,4 g
Żelayo 3,35 mg
Magnez 157,5 mg
Potas 153 mg
Białka 43,2 g
Sód 1110 mg
Vitamina B12 15,68 µg
Vitamina E 11 µg

 
W tym samym momencie musimy zaakcentować dużą ilość tłuszczu międzymięśniowego zawartego w szynkach iberyjskich de bellota, co jest spowodowane predyspozycjią genetyczną tej rasy świń iberyjskich.

Ale fakt, że żywią się prawie wyłącznie żołędziami, suchym owocem o wysokim stężeniu kwasu oleinowego, sprawia że tłuszcz jest tłuszczem nienasyconym. Oznacza to, że szynka iberyjska de bellota dostarcza tak zwanego dobrego cholesterolu plecanego przez ekspertów żywieniowych.
 
Inną wysoko cenioną wartością szynki iberyjskiej, wedlug większości dietyków, jest jej łatwostrawność. Udowodniono, że podczas procesu dojrzewania szynki iberyjskiej dochodzi do reakcji chemicznej zwanej proteoliza. Ten proces chemiczny zwiększa poziom trawienia do poziomu między 85% i 100%, co oznacza zdolność trawienną o wiele wyższą niż w innych produktach spożywczych.
 
Oprócz tłuszczu i białek, szynka iberyjska de bellota dostarcza różnorodnych składników odżywczych o wysokiej jakości jak następujące minerały: wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo, sód i inne w mniejszej ilości ale i tak wysokiej w porównaniu do większości szynek.
 
Na zakończenie należy wspomnieć o cennych witaminach E wzbogacających szynki iberyjskie dzięki żywieniu na bazie żołędzi oraz podczas procesu dojrzewania i utleniania szynki iberyjskiej de bellota, jak i innych witaminach z grupy B, w szczególności B1 i B12. Wszystkie te czynniki przyczynniają się do umieszczenia szynki iberyjskiej de bellota na honorowej pozycji pod względem odżywczym i prewencji chorobowej.
 
Można zaznaczyć, że właściwości odżywcze szynki iberyjskiej de bellota sprawiają, iż jest ona zalecana podczas procesu rozwoju muskularnego dzięki wysokiej zawartości białka i tłuszczu, dlatego też polecane jest jej zażywanie w okresie ciąży u kobiet jak i w okresie wzrostu na różnych etapach u dzieci i młodzieży.
 
Zostało udowodnione, że spożywanie produktów o wysokiej zawartości witamin z grupy B są bardzo pozytywne podczas leczenia depresji i w jej profilaktyce. Wreszcie dzięki jej lekkostrawniści jest bardzo korzystna podczas procesów leczniczych i pooperacyjnych oraz dla utrzymania zdrowego sposobu odżywiania podczas chorób i problemów trawiennych.
 
Te wszystkie wartości odżywcze szynki iberyjskiej de bellota stawiają ją w czołówce produktów diety iberyjskiej, która przy regularnych i umiarkowanych posiłkach może stać się niezbędna do prowadzenia zdrowego trybu życia.