Wszystko o szynce
Wszystko o szynce
Aby w pełni wykorzystać walory szynki iberyjskiej, delektować sięjej smakiem, konieczna jest wiedza o jej przechowywaniu, o tym jak ulokować i jak kroić ale również trzeba poznać różnice pomiędzy tak wieloma gatunkami szynek, ich jakością i innymi cechami jakże ważnymi dla najcenniejszego produktu gourmet w Hiszpanii.
Poradnik krojenia szynki

Przepisy z szynką

Szynka serrano a zwłaszcza szynka iberyjska są produktami, które nie potrzebują praktycznie przepisów aby móc w pełni docenić ich smak. Cienko ukrojony plasterek szynki wysokiej jskości zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Istnieje wiele przepisów z szynką bardzo łatwych w przygotowaniu i dające inną możliwość jej spożycia, Oto kilka pomysłów.
 
Melon z szynką: klasyczny przepis, zwłaszcza podczas upałów, jeden z najprostrzych przepisów jkie można sobie wyobrazić. Wystarczy tylko ukroić bardzo cieniutko plastry dobrej szynki, lub kupić już gotową pokrojoną i połączyć je ze słodkim melonem.

Istnieją dokumenty z XVII wieku mówiące o tym przepisie i od tego czasu stał się jednym z ulubionych przepisów miłośników szynki. Można wybrać do tego przepisu różne sposoby krojenia szynki, w kawałkach, cienkich plasterkach czy kulkach, lub zaprezentować go w formie szaszłyków.
 
Melon z szynką
 
Chleb z pomidorami i szynką: Kolejny klasyczny przepis, obowiązkowy będąc w Katalonii i coray to bardziej ceniony w innych częściach Hiszpanii. Chociaż można do niego użyć dowolny gatunek chleba i przygotować na różne sposoby, najlepszy jest z katalońskim chlebem wiejskim. Niektórzy nacierają chleb pomidorem inni wolą posmarować go potarkowanym pomidorem.

W obu wersjach kluczowym punktem jest polanie go oliwką z oliwek. Innym wariantem jest opiec chleb i natrzeć go najpierw ząbkiem czosnku a potem pomidorem i oliwką z oliwek.

Cykorie z szynką: plasterkami szyniki owijamy uprzednio ugotowane cykorie, To jest podstawa tego przepisu natomiast potem możemy dodać topiony ser i potem to opiec lub kremowy sos serowy z roquefort.
 
recetasJamon2
 
Szparagi z szynką: Jest to przepis bardzo podobny do powyższego. Możemy zastosować tu szparagi gotowane, opiekane na patelni czy w piekarniku. Zazwyczaj nie dodaje się do nich sera ani sosów, ponieważ już sama szynka i szparagi mają szczególne smaki, które warto zachować.
 
Krokiety z szynką: Jest to przepis z szynką bardzo pracochłonna. Na wstępie musimy posiekać czosnek z cebulką i podsmażyć je na wolnym ogniu z drobnymi kawałkami szynki iberyjskiej na oliwie z oliwek lub na maśle. Następnie dodajemy przesianą mąkę, abz nie było grudek a potem mleko i wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
 
Możesz również dodać sól, pieprz, pietruszkę itp i po uformowaniu ciasto rozciągamy go na tacy. Pozostawiamy do ostudzenia i kroimy formując krokiety, następnie zanurzamy je w rozbitym jajku, mące z bułce tartej. I zostaje tylko usmażenie ich w dużej ilości gorącego oleju.
 
Groszek z szynką: Jest to przepis z szynką bardzo prosty i efektowny. N apoczątku musimy ugotować groszek przez około 15 minut jeśli jest to świeży zielony groszek, jeśli używamy groszku mrożonego gotujemy go według przepisu na opakowaniu.

W międzyczasie smażymy troszkę cebulki, szczypiorku i/lub czosnku i dodajemy do nich pokrojoną w drobną kostke czy paseczki szynkę. Możemy dodać również trochę wina aby wzmocnić smak potrawy. Można również dodać jajka i tym sposobem uzystać pysznł jajecznicę.
 
Krokiety z szynką
 
Salmorejo z chrupiącą szynką (rodzaj gazpacho): Aby przygotować salmorejo potzebne nam będzie przynajmniej pół kilo dojrzałych pomidorów, cebula i papryka - wszystko zmiksowane. Polecamy zdjąć skórkę z pomidorów. Jest to bardzo łatwe po uprzednim kilkuminutowym sparzeniu pomidorów.
 
Następnie dodajemy lekko namoczony chleb bez skórki i miksujemy dalej dodając oliwę z oliwek. I mamy już gotowe salmorejo. które możemy podawać z drobno pokrojoną w paseczki czy kostkę szynką iberyjską. Występuje też wariant tego przepisu z lekko przysmażoną szynką, aby była chrupiąca.
 
Oprócz tych przepisów, szynka iberyjska może być stosowana jako składnik wielu wielu innych. Czy to w paellach(daniach ryżowych) morskich, górskich czy mieszanych, w omletach, naleśnikach, pizzach cyz w sałatkach.

Możemy zobaczyć, że przepisy z szynką iberyjską só klasyką kuchni hiszpańskiej, jednzm z kluczowych produktów tej kuchni nadjący ten charakterystyczny smak. Warjacje co do szynki iberyjskiej nie mają limitów - pozostaja na granicy naszej wyobraźni kulinarnej.