Wszystko o szynce
Wszystko o szynce
Aby w pełni wykorzystać walory szynki iberyjskiej, delektować sięjej smakiem, konieczna jest wiedza o jej przechowywaniu, o tym jak ulokować i jak kroić ale również trzeba poznać różnice pomiędzy tak wieloma gatunkami szynek, ich jakością i innymi cechami jakże ważnymi dla najcenniejszego produktu gourmet w Hiszpanii.

Muzeum szynki iberyjskiej na świecie

Doskonałym dowodem na to jak prestiżowe miejsce zajmuje szynka iberyjska pośród produktów gourment jest istnienie i otwieranie coraz to nowych lokali - muzeów szynki iberyjskiej na świecie. Zarówno na terenie Hiszpanii jak i innych krajów istnieje możliwość degustacji najlepszych smaków iberyjskich w lokalach przystosowanych wyłącznie do tego, Zobaczmy, które są najważniejsze!

Muzeum szynki - dlaczego?

Często możemy usłyszeć, że hiszpanie nie doceniają wystarczająco swoich produktów i swojej kuchni. Fakt, że szynka iberyjska ma światową sławę i popyt na stołach praktycznie wszystkich krajów, nie oznacza, że jest to produkt o długiej tradycji w Hiszpanii i że niektóży nie mogliby bez niego żyć.

Wprost przeciwnie, ta znajomość tajników smaku szynki i docenianie jego właściwości sprawiły, że powstało tu wiele muzeów-restauracji wyspecjalizowanych w produktach iberyjskich - a zwłaszcza szynce, gdzie można delektować się plastrami o najwyższej jakości.

Ale nie tyklo w Hiszpanii znajdują się muzea szynki iberyjskiej. W niektórych krajach, gdzie emigracja hiszpańska była bardzo znacząca również możemy odnaleźć wiele restauracji o tematyce szynki iberyjskiej, gdzie można delektowaś się najlepszymi szynkami iberyjskimi i które uzyskały również szacunek wśród miejscowej ludności. Są to bez dwóch zdań najlepsze amabasady gastronomiczne o jakie można sobie wyobrazić.

Muzea szynki iberyjskiej w Hiszpanii

W Madrycie odnajdziemy bardzo bogatą ofertę restauracji muzeów szynki iberyjskiej, z pięcioma głównymi lokalami które wtopione są w pejzaż miejski Madrytu znajdującymi sią na jego głównych ulicach stolicy Gran Vía, Alcalá, Atocha, Marcelo Usera i Escoriaza, w których oferowana jest bogata gama produktów iberyjskich i serów hiszpańskich serwowanych na deskach lub jako kanapki, gdzie również można spróbować innych dań typowych dla hiszpańskiej kuchni.
 

museos de jamón ibérico

Muzeum szynki w Madrycie
 

W Barcelonie również możemy znaleźć kilka miejsc godnych polecenia jak lokale Enrique Tomás mające w swej ofercie produkty tego producenta oraz o wiele innych restauracji wyspecjalizowanych się wyłącznie w daniach z szynki iberyjskiej. ale w których można również spróbować innych produktów iberyjskich. Tak jest na przykład w lokalach: Jamón Jamón, de El Rincón del Jamón i Restaurante 5 Jotas (które znajdują się też w Madrycie, Sewilli i w Lizbonie).

Innym bardzo znanym lokalem jest muzeum szynki iberyjskiej w Aracena, w miejscowości Huelva, gdzie znajduje się centrum hodowli i wytwarzania produktów pochodzących ze świń iberyjskich o największym prestiżu w Hiszpanii a co za tym idzie, na całym świecie. Tutaj można spróbować najlepsze szynki iberyjskie z regionu, ale nie tylko to. Jest to miejsce, w którym możemy poznać z bliska procesy jakim poddawane są te charakterystychne wystylizowane szynki - jedyne takie na świecie.

Można tu skorzystać z wizyty z przewodnikiem, który oprowadzi nas po dehesas - pastwiskach lasów żołędnych, gdzie hodowane są świnie iberyjskie oraz odkryje tajniki niektórych zakładów produkcji wyrobów iberyjskich. Miejsce polecane osobom, które chciałyby poznać sekrety produktów iberyjskich.

Muzea szynki poza granicami Hiszpanii

W innych miastach na świecia, gdzie kultora hiszpańska odgrywa wysoką rolę odnaleźć możemy również muzea szynki iberyjskiej. Tak jest na przykład w przypadku muzeum szanki iberyjskiej w stolicy Meksyku - jestto restauracja w której oprócz wykwintnej szynki iberyjskiej delektować się możemy również innymi produktami typowymi dla kuchni hiszpańskiej jak paella czy wariacje tapas.
 

museos del jamón ibérico

Muzeum szynki w Buenos Aires
 

Nie zapomnijmy o Buenos Aires. Stolica Argentyny oferuje nam kilka restauracji muzeów szynki iberyjskiej gdzie promuje się również kuchnię hiszpańską na najwyższym poziomie. Zarówno w muzeum-restauracji znajdującym się w centrum miatsa jak i w porcie Puerto Madero w karcie znajdziemy produkty iberyjskie o najwyższej jakości przywiezione bezpośrednio od producentów hiszpańskich.

Oprócz tych restauracli - ambasad gastronomii hiszpańskiej należy wspomnieć, iż z dnia na dzień wzrasta export produktów iberyjskich do różnach krajów świata, Jest to oczywiście możliwe tylko dzięki stale rosnącemu popytowi na hiszpańskie produkty gourmet.