Wszystko o szynce
Wszystko o szynce
Aby w pełni wykorzystać walory szynki iberyjskiej, delektować sięjej smakiem, konieczna jest wiedza o jej przechowywaniu, o tym jak ulokować i jak kroić ale również trzeba poznać różnice pomiędzy tak wieloma gatunkami szynek, ich jakością i innymi cechami jakże ważnymi dla najcenniejszego produktu gourmet w Hiszpanii.

Mariaż szynki serrano

Mówiąc o mariażu szynki serrano mamy n auwadze klasyfikację napoji, które byłyby idealne w połączeniu z tym rarytasem jakże cenionym w Hiszpanii. Do tego służy kombinacja nauki i sztuki, której wprowadzanie w praktykę cieszy się rosnącym zainteresowaniem wśród miłośników dobrego jedzenia. Dlatego też spotkania degustacyjne są tak popularne zarówno w Hiszpanii jak i na całym świecie.

Poprzez mariaż rozumiemy odnalezienie wyważonej relacji pomiędzy dwoma elementami. Dla przykładu podczas mariżu szynki serrano poszukije się idealnego napoju, który nie przyćmi a podkreśli jej smak i umożliwi nam harmonijną degustację tego wspaniałego rarytasu. W kulturze hiszpańskiej istnieje historyczn relacja pomiędzy winem i szynkę serrano, jako że oba produkty są podstawowymi we wszystkich kuchniach regionalnych kraju.

W Hiszpanii posiadamy tak wiele rodzajów win dzięki bogactwu produkcji winniczej w praktycznie wszystkich regionach wiejskich, dlatego też eksperci mają niezliczoną ilość kombinacji aby zaoferować gastronomiczne doświadczenia dla miłośników szynki serrano.

Wino i szynka serrano, wierni towarzysze

Jednakże nie zawsze jest najlepszą opcją wskazanie na mariaż najpopularniejszy w kulturze gastronomicznej danego kraju, lub na dwa produkty związane ze sobą historycznie. Dlatego też eksperci w mariażu szynki serrano mają za zadanie odnaleźć jakie są idealne napoje do każdego rodzaju szynki serrano.

Celem jest aby oba produkty oddziaływały na siebie respektując wzajemnie swe smaki i dadzą miejsce doświadczeniu gastronomicznemu, co znaczy, że jeden nie bęadzie dominował swym smakiem nad drugim podczas degustacji. Zwiekszone zainteresowanie tą praktycznym mariażem zwiększy również stopniowo specjalizację tematu i określenie zasad i pparametrów, które są podstawą do klasyfikacji odpowiednich napoi towarzyszących szynce serrano.
 


Jeśli dobierzemy odpowiednie wino do szynki serrano, którą będziemy spożywać, to osiągniemy sukces w mariażu. Ale nie jest to łatwe przy tak dużej ilości rodzajów win jak i szynek serrano. Na przykład czerwone młode wina są idealnym mariażem szynki serrano Gran Reserva, ponieważ lekkość tego wina dodaje ważności i intensywności smaku dla tego rodzaju szynki, a tym samym oferuje nam nowe doznania smakowe.

Z drugiej strony istnieje opinia wśród ekspertów dotycząca win krzepkich i mocnych jak na przykład manzanilla o fino, które uważa się za idealne towarzystwo do szynki serrano. Te gatunki wina oferują smak penetracyjny, który podkreśla wlaory smakowe szynki serrano, jest to chyba najbardziej popularna wśród ekspertów.

Jeśli chcesz spróbować mariażu mniej popularnego, propodujemy przystawkę z szynki serrano podać w towarzystwie lampki bardzo zimnego wina musujłcego jak np. hiszpańska cava.

Mamy tu przykład wspaniałego mariażu na upalne letnie dni, gdzie mocy smakowej szynki serrano towarzyszyć będzie lekkość i świeżość. Oba elementy tego mariażu zachowują swe tożsamości smakowe w tej harmonijnej relacji i wyjątkowym doświadczeniu smakowym.

W przypadku czerwonych win crianza i reserva trzeba być nieco bardziej ostrożnym. ponieważ niektóre z nich mają zbyt silną wyrazistość w połączeniu z szynką serrano. Jednakże szynka serrano o ostrym smaku jak na przykład Gran Reserva de Trévelez, może dobrać do swego towarzystwa jedno z czerwonych win crianza. Zwiększona ilość tanin w winach rezerwa i cianza może ogarnąć i zneutralizować niektóre walory smakowe szynki serrano.

I na koniec musimy obalić tradycyjny pogląd, że wina słodkie, czy są to wina musujące, czy nie są dobrym połączeniem z szynką serrano. Obecnie eksperci uważają te wina jako najgorsze do mariażu szynki serrano przez zdytnią koncentrację cukru, która zabija smak szynki.

Podobnie ma się do czanienia z winami różowymi i młodymi winami białymi, zwłaszcza tymi owocowymi i aromatyzowanymi, które spychają na drugi plan swego towarzysza w mariażu i wynik takiego połączenia najczęściej jest negatywny.